Blat ze spieku kwarcowego w kuchni — dlaczego powinieneś go wybrać?
Remont mieszkania to ekscytujący moment. Przed nami wizja nowej przyszłości w wymarzonej kuchni, na którą czekaliśmy tak długo. Niewątpliwie, modernizacja lub budowa wnętrz to także długi i stresujący proces. Od tego, jakie decyzje podejmiemy na tym etapie, zależy jak wygodne i funkcjonalne będzie korzystanie z naszej przestrzeni. Jednym z ważniejszych aspektów, na które musimy się zdecydować, jest materiał blatu kuchennego. W poniższym artykule rozważyliśmy wady i zalety spieku kwarcowego. Zapraszamy do lektury, w której podpowiadamy, czy to dobry wybór na blat do kuchni.
Spis treści
Spiek a konglomerat kwarcowy jako blat kuchenny — jaka jest różnica?
Różnice pomiędzy spiekiem a konglomeratem kwarcowym wykorzystywanym na blat kuchenny widnieją przede wszystkim w odporności na temperaturę, wytrzymałości na zarysowania i strukturze materiału. Na początku odpowiedzmy sobie, czym jest spiek, a czym jest konglomerat kwarcowy.
- Spiek kwarcowy tworzony jest przez mieszankę naturalnych materiałów, m.in. piasku kwarcowego, skał granitowych i barwników. Podlegają one prasowaniu i utwardzaniu w specjalnie do tego przeznaczonych piecach hybrydowych.
- Konglomerat kwarcowy to również mieszkanka pokruszonych minerałów. Jednak tutaj do zaczynu podaje się również żywicę, glinki i topniki skaleniowe.
Czy te niewielkie na pozór różnice dużo zmieniają we właściwościach tych dwóch rodzajów materiału? Blat z konglomeratu jest twardy i odporny na ścieranie. Możemy na nim śmiało postawić garnek z gorącą wodą. Jednak zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wysokimi temperaturami blat kuchenny wykonany ze spieku kwarcowego. Wrażliwi na estetykę stwierdzą, że wizualnie konglomerat lepiej się prezentuje. Wszystko to przez to, że pożądane „linie” na kamieniu występują naturalnie również na brzegach blatu. W przypadku spieku kwarcowego musimy je dokleić. Atutem spieku, w porównaniu do konglomeratu, jest jego wytrzymałość na zarysowania i odporność na przebarwienia, co w kuchni jest bardzo istotną właściwością materiału.
Wygląd blatów do kuchni ze spieku kwarcowego
Jedną z największych zalet blatów kuchennych ze spieku kwarcowego jest ich szeroka gama kolorystyczna. Możemy wybrać ten materiał bez względu na to, czy marzy nam się wykończenie kuchni w czarnych, szarych lub białych i beżowych kolorach. Swoim wyglądem spiek kwarcowy może przypominać kamień, drewno, metal. Matowe, satynowe, czy polerowane — wszystkie powierzchnie możemy otrzymać, wybierając blat wykonany z tego materiału. Występujące na spieku „żyłki” powodują, że każdy projekt jest indywidualny. Różnorodność pozwala dopasować taki rodzaj blatu do każdego wnętrza. Spiek kwarcowy sprawdzi się w art deco, w stylu nowoczesnym i klasycznym. Z uwagi na swój naturalny charakter warto wykorzystać go w kuchni rustykalnej lub boho.
Zalety blatu kuchennego ze spieku kwarcowego
Blat wykonany ze spieku kwarcowego jest doskonałym materiałem na blat kuchenny. Nie chłonie on wody ani innych płynów, takich jak tłuszcz i kwasy. Niestraszne są mu ekstremalne temperatury. Dzięki temu swobodnie możemy wykonywać kuchenne czynności. Nie musimy się zastanawiać, czy położenie gorącej blachy z ciastem na blacie przysporzy nam problemów w postaci remontu lub poniesienia dodatkowych kosztów na naprawę. Lada ze spieku kwarcowego jest również odporna na promienie słoneczne. Możemy więc swoją kuchnię wyposażyć w duże okna i wpuszczać do niej jak najwięcej światła słonecznego. Blat kuchenny z tego materiału jest także odporny na pleśń i grzyby, o które łatwo w kuchni z uwagi na wilgoć panującą w pomieszczeniu. To, że spiek kwarcowy jest odpowiednim wyborem do naszej kuchni to jego zaleta w postaci wytrzymałości na uszkodzenia. Śmiało możemy na nim przygotowywać i kroić składniki do gotowania. Do pozostałych atutów spieku kwarcowego należy jego lekka waga na tle blatów wykonanych z kamienia. Ponadto jest on bardzo łatwy w czyszczeniu. Aby posprzątać ladę, wystarczy ścierka z odrobiną ciepłej wody i gotowe.
Wady blatu kuchennego ze spieku kwarcowego
Każdy, nawet najlepszy produkt, musi mieć swoje wady. Nie inaczej jest ze spiekiem kwarcowym. Jednak szereg jego zalet możemy zestawić ze zdecydowanie mniejszą ilością wad. Jedną z największych jest cena. Spiek kwarcowy jest zwykle droższy od innych, podobnych produktów. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że jest to wyjątkowy i naturalny materiał. Dzięki czemu wykazuje tyle przydatnych właściwości, szczególnie ważnych w warunkach kuchennych. Cena blatu kuchennego ze spieku kwarcowego jest również zależna od wielu czynników. Wycenie podlega wygląd, rodzaj wykończenia, kształt czy rozmiar. Ostateczny koszt jest tak naprawdę kwestią indywidualną.
Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?
Kliknij w gwiazdkę by ocenić
Nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszy!
Zostaw odpowiedź