Łatwo o błąd w pomiarach

Zanim dojdziemy do etapu montażu blatu kuchennego, musimy dokładnie wymierzyć powierzchnię szafek, na których chcemy go kleić. Choć mogłoby się wydawać, że jest to czynność prosta, tak naprawdę wymaga dużo wprawy i precyzji. Nikt z nas nie ma dużego doświadczenia w tym aspekcie, jeśli nie zajmuje się tym zawodowo. Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że nawet niewielki błąd pomiarowy sprawi, że blat meblowy do kuchni będzie leżał źle. Wpłynie to nie tylko na walory wizualne, ale również na funkcje użytkowe. Nieprawidłowo wymierzony blat zostanie następnie nierówno przyklejony i istnieje duże prawdopodobieństwo, że z czasem będzie się wypaczał i odklejał. Z tego powodu nie polecamy samodzielnego klejenia blatu kuchennego.

Brak profesjonalnych narzędzi

Równie prawdopodobne, co popełnienie błędu w pomiarach jest, że nasz domowy warsztat nie będzie posiadał odpowiednich narzędzi. Montowanie blatu kuchennego wymaga użycia co najmniej kilku profesjonalnych sprzętu. Oczywiście moglibyśmy je wypożyczyć. Jednak na uwadze trzeba mieć również fakt, że prawdopodobnie nie będziemy umieć ich prawidłowo używać. Uwzględniając konieczną do klejenia blatu precyzję, nie poradzimy sobie z narzędziami tak samo dobrze, jak fachowcy zajmujący się tym na co dzień. Jest to kolejny argument przemawiający za tym, że nie warto montować blatu kuchennego samodzielnie.

Brak solidnego kleju stolarskiego

Ten powód stanowi uzupełnienie poprzedniego. Niewielu z nas będzie posiadało profesjonalny klej stolarski, a co więcej, będzie wiedziało jak prawidłowo go używać. Często bowiem poszczególne produkty różnią się od siebie czasem schnięcia i wiązania. Może się również okazać, że nie zamontujemy blatu do mebli kuchennych prawidłowo, ponieważ nie będziemy wiedzieli, jak najlepiej użyć kleju. Nie zapominajmy również o tym, że nie każdy klej będzie nadawał się do danej powierzchni czy materiału, z którego nasz blat jest wykonany. Dlatego klejenie go najlepiej jest oddać w ręce specjalistów od produkcji i montażu mebli kuchennych.

Nieumiejętne łączenie blatu ze ścianą

Jedną z najistotniejszych kwestii pojawiających się podczas montażu blatu kuchennego, jest jego prawidłowe połączenie ze ścianą oraz urządzeniami. Jest to najtrudniejszy etap klejenia. Brak wprawy w łączeniu blatu do ścian i innych mebli w kuchni może doprowadzić do katastrofy. W czasie użytkowania bowiem zaczną pojawiać się rozszczelnienia, szczególnie widoczne w okolicy płyty grzewczej i ściany. Niewprawni montażyści nie prowadzą sobie z odpowiednim dopasowaniem blatu oraz jego wykończeniem. Nie chodzi tu bowiem wyłącznie o zamontowanie maskownicy. Konieczne jest profesjonalne uszczelnienie, by woda i wilgoć nie dostawały się do sprzętu. Nieprawidłowe klejenie blatu kuchennego może doprowadzić nie tylko do uszkodzenia, ale ryzykujemy również zepsuciem sprzętu czy nawet poważną awarią lub zwarciem. Byłoby to bardzo niebezpieczne, dlatego montaż blatu do kuchni lepiej oddać w ręce profesjonalistów.

Duża waga i łatwość upuszczenia

Blaty, szczególnie te solidne, wykonywane z materiałów naturalnych jak kamień, lite drewno, mogą być bardzo ciężkie. Zazwyczaj wolimy, by wykończenie szafek było w formie jednolitej powierzchni. Niestety takie duże połacie blatów kuchennych mogą bardzo dużo ważyć. Trudno będzie je więc przykleić samodzielnie. Jeśli jednak prosimy o pomoc osobę, która również się na tym nie zna, zwiększamy prawdopodobieństwo, że coś pójdzie nie tak. Może się okazać, że samodzielne klejenie ciężkiego blatu meblowego skończy się wypadkiem. Materiał łatwo może się wyślizgnąć, zwłaszcza że będzie niewygodny w noszeniu i często w nietypowych kształtach. Ryzykujemy wtedy, że ulegnie zniszczeniu. Poważniejsze konsekwencje będą jednak, jeśli blat upadnie na nas. Taki ciężki przedmiot może wyrządzić poważne szkody nam oraz świeżo położonej podłodze. Straty zdrowotne i finansowe nie są warte podbudowania naszego ego samodzielnością w kwestii klejenia blatu do kuchni.

Dlaczego nie warto samodzielnie kleić blatu kuchennego?

Przede wszystkim jest to czynność dość skomplikowana, wymagająca sporej ilości doświadczenia oraz obycia z narzędziami. Gdy go nie posiadamy, łatwo o pomyłkę, która uniemożliwi prawidłowy montaż blatu do mebli kuchennych. Dlatego nie warto ryzykować i lepiej zdecydować się na pomoc profesjonalistów.