Organizacja przestrzeni w szafkach kuchennych – od czego zacząć?

Organizacja przestrzeni i przechowywanie w szafkach kuchennych powinno maksymalnie ułatwiać dostęp do poszczególnych elementów wyposażenia. Kuchnia musi być zaprojektowana tak, by komunikacja w niej przebiegała płynnie i bez większych problemów, a szafki kuchenne były w stanie wszystko pomieścić. Organizację przestrzeni warto również zacząć od świadomych i przemyślanych zakupów. Warto kupować tylko niezbędne, potrzebne produkty. Nieprzemyślane zakupy mogą nam utrudnić rozplanowanie przestrzeni w szafkach kuchennych. 

Jak układać rzeczy w szafkach kuchennych?

Przechowując rzeczy w kuchni, warto pamiętać o podziale na 5 następujących po sobie stref: zapasów, przechowywania, przygotowania, zmywania oraz gotowania. W tym artykule szczególną uwagę poświęcamy strefie przechowywania, na którą składają się m.in. szafki kuchenne. Jak zagospodarować w nich przestrzeń?

Jak zorganizować szuflady kuchenne?

W szufladach kuchennych bardzo często pojawia się bałagan. Zauważamy go niemal natychmiast po sprzątaniu. Rozwiązaniem może się okazać zastosowanie wkładów do szafek kuchennych. Pozwoli to nam szybciej i sprawniej odszukać potrzebne w danym momencie naczynia, sztućce oraz inne akcesoria do gotowania.

Organizacja przestrzeni w szafkach wiszących

W najwyżej położonych, wiszących szafkach kuchennych powinniśmy przechowywać rzeczy, których używamy i są nam potrzebne najrzadziej. Mogą być też idealne do umieszczenia słoików z przyprawami czy kawy i herbaty. Naczynia, których używamy codziennie, takie jak talerze oraz sztućce, lepiej trzymać w szafkach zawieszonych niżej, do których mamy łatwiejszy dostęp. 

Zagospodarowanie szafek narożnych

Szafki narożne doskonale nadają się do przechowywania przedmiotów cięższych i mniej foremnych takich jak garnki, patelnie oraz sprzęty AGD. Meble tego typu są często bardzo głębokie. W celu komfortowego użytkowania ich konieczna jest organizacja przestrzeni. Pomocne w tym mogą okazać się półki wysuwane i obrotowe, a także inne nowoczesne systemy. 

Jak zorganizować przestrzeń w wyspie kuchennej?

Jeśli posiadamy wyspę kuchenną, warto wzbogacić ją o szuflady. Dzięki temu możemy zyskać sporo dodatkowego miejsca do przechowywania naczyń, akcesoriów kuchennych, a nawet żywności. Niestety nie jest to rozwiązanie dla każdego. Dedykowane tylko i wyłącznie osobom dysponującym wystarczająco dużą kuchnią.  

Co i gdzie trzymać w szafkach w kuchni?

Zastanawiając się, jakie naczynie przechowywać w jakim miejscu w kuchni, powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego wymiary, a także jak często z niego korzystamy. Sięganie po rzeczy w szafkach kuchennych nie będzie wtedy wymagało czasochłonnych poszukiwań i znacznie usprawni przygotowanie posiłku. 

Jak przechowywać sztućce? 

Idealnym miejscem do trzymania sztućców będą płaskie szuflady znajdujące się tuż pod blatem. Natomiast noże do krojenia możemy przechowywać w przeznaczonym do tego stojaku. Sztućce, po które sięgamy rzadziej, takie jak cedzaki czy chochle, najlepiej trzymać w niżej położonych szufladach.

Naczynia do serwowania – przechowywanie

Talerze, miski, szklanki, a także kubki nie warto układać zbyt wysoko – są to przedmioty, z których korzystamy na co dzień. Musimy jednak zachować ostrożność, jeśli posiadamy małe dzieci. W tym przypadku naczynia do serwowania należy umieścić w trudno dostępnym dla nich miejscu.

Gdzie trzymać garnki i patelnie? 

Garnki i patelnie zajmują często bardzo dużą przestrzeń, dlatego dobrze jest je umieścić w głębokich szafkach lub szufladach. Najlepiej, aby znajdowały się możliwie jak najbliżej strefy gotowania – piekarnika, płyty grzewczej czy kuchenki gazowej. Dzięki temu proces przygotowania posiłków będzie przebiegał znacznie sprawniej.

Organizacja przestrzeni w szafkach kuchennych – przydatne gadżety i akcesoria

Dostępne na rynku przeróżne gadżety i akcesoria ułatwiają organizację przestrzeni w szafkach kuchennych. Szczególnie przydatne mogą okazać się różnego rodzaju plastikowe i szklane pojemniki do przechowywania żywności. Mają różne pojemności i kształty. Sypkie produkty spożywcze takie jak przyprawy najlepiej przesypać do szklanych lub metalowych pojemników nieprzepuszczających wilgoci. Należy również wygospodarować dla nich stosowne miejsce w kuchni. 

Jak jeszcze zorganizować przestrzeń w szafkach kuchennych?

W trakcie organizacji przestrzeni w szafkach kuchennych należy również pamiętać o wydzieleniu odpowiedniej przestrzeni na odpady. Najlepszym i najbardziej intuicyjnym do tego miejscem jest specjalnie wydzielona szafka pod zlewem. Warto wygospodarować także przestrzeń w kuchni na przechowywanie środków czystości. Dzięki temu ułatwi nam to utrzymanie porządku w pomieszczeniu.