Tworzywo, z jakiego warto wykonać blat kuchenny

Kwestia materiału, z jakiego wytworzony został blat kuchenny, jest kluczowa. To właśnie rodzaj tworzywa ma wpływ na trwałość płyty i jej ogólny wygląd. Różnią się one podstawowymi cechami charakterystycznymi, jak odporność na uszkodzenia mechaniczne czy stopień wchłanialności wody. Na rynku dostępnych jest wiele wariantów blatów, jednak my przedstawimy te – według nas – najciekawsze. 

Kamienne blaty kuchenne 

Zestawienie rozpoczynamy od jednego z najtrwalszych materiałów na blat kuchenny. Kamień to pojęcie dość ogólne, ponieważ wśród lad wykonanych z tego materiału możemy wyróżnić m.in.:

    • blaty granitowe;
    • blaty marmurowe;
    • blaty będące konglomeratami granitowymi lub kwarcowo-akrylowymi.

 

Dwa pierwsze wspomniane rodzaje cechuje niezwykła twardość. Wiąże się z tym duża odporność na uszkodzenia mechaniczne, co jest niezwykle ważne w takim pomieszczeniu, jak kuchnia. Konglomeraty kwarcowo-akrylowe są już nieco miękkszą odmianą kamienia i na nim znacznie łatwiej mogą pojawić się ślady użytkowania. Dużym plusem jest jednak bogata kolorystyka, dzięki której wygląd blatu można dostosować bezpośrednio do stylu, w jakim urządzone jest dane wnętrze. 

Szklane blaty kuchenne 

Kuchnia, w której blaty wykonane są ze szkła, jest pomieszczeniem niezwykle lekkim, nowoczesnym i jednocześnie eleganckim. Rozwiązanie to sprawdzi się więc zarówno w pomieszczeniach urządzonych w stylu industrialnym, jak i glamour. Podczas wyboru szklanego blatu należy zwrócić szczególną uwagę na to, z jakiego rodzaju szkła jest on wykonany. Najlepszą opcją jest bowiem szkło hartowane, które nazywane jest także bezpiecznym. Nawet w momencie stłuczenia czy ukruszenia nie stanowi dla domowników zagrożenia, ponieważ powstałe w wyniku uszkodzenia fragmenty są delikatnie zakończone. Co ważne, warto, aby szklane blaty były często dodatkowo wzmocnione warstwą stalowej siatki, która zwiększa bezpieczeństwo jego użytkowników. 

Drewniane blaty kuchenne

Drewniane blaty kuchenne nadadzą całemu wnętrzu niebywałej świeżości – głównie dzięki temu, że drewno kojarzone jest z przyrodą i naturą. Materiał ten należy jednak przed rozpoczęciem używania zaimpregnować, ponieważ w przeciwnym razie może zostać on uszkodzony – w wyniku styczności z wysoką temperaturą (np. przez kubek z gorącą herbatą) mogą powstać nieestetyczne plamy. 

W kuchni z drewnianym blatem warto umieścić dużo żywych roślin, kwiatów, a najlepiej – ziół. Dzięki temu efekt bliskości z naturą zostanie dodatkowo pogłębiony. 

Laminowane blaty kuchenne

To rozwiązanie jest idealne dla osób, które cenią sobie funkcjonalność. Laminowane blaty kuchenne cechują się bowiem dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne, spowodowane przez różnego rodzaju czynniki, jak np. wysoka temperatura czy wilgoć. Co więcej, są łatwe w czyszczeniu – zazwyczaj nie wymagają sięgania po specjalne, przeznaczone do tego detergenty. Opcja ta kusząca jest również ze względu na dość niską cenę, która zazwyczaj jest istotnym argumentem, przemawiającym za danym rozwiązaniem.

Akrylowe blaty kuchenne

Akrylowe blaty kuchenne stanowią alternatywę dla wspomnianych wyżej płyt laminowanych. Cechują się idealnie gładką powierzchnią, która sprawia, że są odporne na zabrudzenia. Nie ma więc obaw, że zostaną na nich widoczne nieestetyczne plamy, np. po wylaniu silnie barwiących płynów. Ważne jest również to, że są wysoceodporne na wilgoć. Dzięki temu nie musimy obawiać się, że po niedługim czasie od rozpoczęcia użytkowania powstaną nieestetyczne pofałdowania i wybrzuszenia. 

Stalowe blaty kuchenne 

Blaty do kuchni wykonane ze stali nierdzewnej mogą wydawać się dość niecodziennym rozwiązaniem. Może nam się ono kojarzyć z przychodniami czy szpitalami, w których są one stosowane, głównie ze względu na łatwość w utrzymaniu sterylności. Przez to możemy być niechętni do zastosowania ich w naszym pomieszczeniu kuchennym. Warto jednak zwrócić uwagę na zalety tego rozwiązania, których jest znacznie więcej niż wad:

  • łatwe w utrzymaniu czystości;
  • posiadają stosunkowo dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne – których efektem mogą być jedynie niewielkie wgniecenia, nie przeszkadzające w dalszym użytkowaniu powierzchni;
  • idealnie sprawdzą się w nowoczesnej kuchni – takiej, której właściciele stawiają na minimalizm;
  • nie wchłaniają wilgoci – dzięki czemu raz kupione mogą służyć przez długie lata.